Akan datang, Next Projek App Game!




MY PROJECT APP


Hye ya hye kawan2 blogger.. Fuh, saya menghilang lagi ~! 
Hahaha Bukan senang nak aturkan masa kalo bila da banyak kerja nak buat. So apa kabar korang,? Ingatkan nak selalu jenguk2 blog korang walaupun saya tak update post baru, tapi sejak kebelakangan ni saya sangat sibukkan masa dengan project baru saya. Banyak sangat nak kena buat, banyak nak kena research, banyak nak kena fix problem . (>.<) Tapi allahamdullilah.~ Walaupun penat n stress sangat, saya semakin obses nak buat semua ni. Manalah tahu inilah yang bakal jadi tempat saya mencari rezeki dengan usaha sendiri !


Anyway, banyak cerita yang saya nak kongsikan dengan korang ( Itupun lau ada yang minat nak baca..hihihi) Sebab sebelum ni ada beberapa experience yang berlaku pada saya. Kira nak update post sembang2 kosong pasal satu topik ni, misteri yang berlaku kat umah saya. Tapi saya asyik terlupa ja nak update. Bila menghadap lappy, memang yang dibuka dulu, software c2. XD Inshallah nanti kalau saya rasa ada mood nak post lagi, saya akan kongsikan cerita dengan korang.


By the way, sekarang ni saya dalam proses membuat app game untuk buat kali pertamanya. Actually saya masih beginner juga tapi mana yang saya mampu buat, saya akan terus usaha dalam belajar membuat app game ni sampai jadi, inshallah. So Inilah progres kerja saya







( Harap korang dapat bagi pandangan selepas tgk video ni :) )
Yang lucunya, saya ni bukan gamer girl XD so banyak juga dugaan yang saya kena belajar. Masa nak test main game sendiri dibrowser, entah brapa kali saya boleh kalah jak. So saya terpaksa minta tolong adik saya yang bantu test main game saya sebab dia memang kaki game juga. Jadi saya boleh minta pandangan dan komen dari dia. Apa2pun, banyak yang saya kena teliti dengan konsep game. Contoh macam level game. Mula2 level akan diatur dari senang ke level yang susah. Bayangkan kalo saya buat level 1 dah susah nak main, tapi masuk level 2, senang pula nak menang. Macam tak logik kan~

Tapi terus terang, walaupun kepala saya nak pecah belajar semua ni sendiri2, saya tetap obses nak buat ! Mungkin kerana minat dan yakin. Padahal sebelum ni banyak kali da saya temui kegagalan tapi Inshallah moga2an apa yang saya usahakan ni menjadi satu rahmat dan rezeki. Amin.

Oh ya, saya nak kongsi skit serba sedikit dengan hasil renevue app education yang saya buat sebelum ni. Tapi taklah sebesar mana pun. Hanya stakat beberapa jak. Mungkin saya masih tak tahu selok belok marketing app. Lagipun app yang saya buat tu hanya terhad di siarkan di malaysia dan singapore. ( App tukan berbahasa melayu, tu la pasal. huhuhu)


ADMOB




Yang diatas ni admob. Yang dibawah ni pula adsense.


GOOGLE ADSENSE 




Okay, yang ini saya dah dapat 81 dollar da dalam google adsense ( termasuk app yang saya buat) . Untuk pengetahuan korang, sebenarnya saya pernah buat duit dekat channel youtube sendiri dengan share music tapi kena banned XD Salah saya juga sebab guna copyright tapi tak apa, semua orang buat silap. Dari sini saya belajar untuk bangun semula. Kali ni saya sangat berhati2. Apa2 jak yang saya guna tuk buat monetize, saya tak akan guna copyright lagi. Saya bersyukur sebab duit dalam adsense tak diambil balik. Jadi saya cuba usaha nak genapkan sampai 100 dollar baru boleh ambil kat western union.

Kat blog ni pun boleh buat duit dengan iklan adsense kan tapi sayangnya, blog saya yang tak seberapa ni belum kena terima lagi. Hehehe.. Tak apa, rezeki ada di mana2.. :)

Share:

27 comments

  1. Teruskan mencapai minat tu ��

    ReplyDelete
  2. Kalau main game gigih lagi Mrs. A.

    Tapi kalau buat app game matilanak! awal-awal lagi surrender dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. berantung dengan minat juga. tapi saya pula yg tak mahir sgt main game. XD

      Delete
  3. congrats Rockysweety..semoga terus berjaya dan kalau boleh update la cerita project ni ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin kak.. terima kasih. Inshallah kak. Nak juga update tapi nantilah kalo misi project ni dah siap. Hehehe :)

      Delete
  4. Bagus usaha tangga kejayaan. tahniah awk mmg ada background bidang ni ke? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. Sy kurg pasti kalo sy mmg mahir dlm hal ni tp semua ni terbelajar atas minat. Nak Tanya, awk bahagian it kan. Awk Ada belajar JavaScript? Susahkah?

      Delete
  5. wah, all the best sis. hebatla

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dik. Tak, blm lagi hebat sgt kalo masih tak complete g.huhu

      Delete
  6. Tak tahu nak susun ayat, tapi serius awak memang berbakat & hebat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih :) tapi bagi saya semua orang punya bakat tersendiri jika terus explore diri dan kembangkan ilmu. awk pun pasti ada ~

      Delete
    2. Rockey memang berbakat. Say aetuju dgn Maizan

      Delete
  7. Inspiring nya baca ni and serius teringin nak belaja at least coding for blog but I'm so bad at designing as well. Huhu. Btw lagu game tu comelll. Congrats for earning 81 dollars. Banyak tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dont worry girl. Same as me. saya pun adalah masalah design. Stakat tacap2 skit photoshop tu, buat button n background simple blh la kot, tapi kalo nak create expert design tu, memang taklah. Yang penting kita terus belajar. Boleh tu, yakin ja. coding2 ni mmg membinggungkan tapi kalo awk dah mahir, benda itu akan jadi mudah tuk create blog yg lebih unik. Gud luck girl. Thanks ~

      Delete
  8. wow! hebatnya. pasal adsense tu, saya langsung tak tahu nak buat macam mana.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak tahu buat adsense kalo dalam blog2 ni. (masih kena terima :() Tapi adsense yg saya buat sebelum ni kat youtube je. Tak sangka dapat sebanyak ini, Tapi oleh kerana kena banned, saya akan teruskan dengan tingkatkan adsense dengan app. inshallah.

      Delete
  9. I really admire you sweety. You are great.

    ReplyDelete
  10. Best lah app game tu. Terror nya buat. Boleh beli dekat app store ke nanti? 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh, terkejut bila cik epal komen kat sini. Otai2 blogger.. :D tak de terer mananya. Inshallah kalo da publish sy akan bagi user main free je tapi sampai tahap level tu, korang kena purchases le kalo nak main lebih lanjut.. nanti sy info. :D

      Delete
  11. Perghhhhh powernya rocky seriously!!! Menarik la game tu and lagu dia pun comel hahahaha. character dia pun menarik juga. Tahniah dapat kumpul banyak dollar jugaklah dekat Adsense tu. Tapi kan, bukan ke boleh letak dekat blog juga ka guna akaun yg youtube tu?

    ReplyDelete
  12. Bestnya! Kita AdSense for both blog and Youtube, dua dua tak reti guna TT_TT Banyak sangat lagi nak kena explore ni.

    ReplyDelete